tiistai 20. maaliskuuta 2018

Uskon kautta


Ilmaus ”uskon kautta” esiintyy Hebrealaiskirjeen luvussa 11 19 kertaa. Tätä lukua ei suotta sanota uskon luvuksi Raamatussa. Tuo luku alkaa uskon ehkä lyhyimmällä, mutta samalla hyvin osuvalla luonnehdinnalla. ”Mutta usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan mikä ei näy”.

Tämä pitää sisällään oikeastaan kaiken inhimillisen toiminnan ja työn. Täytyy olla ensinnäkin toive, visio, sanoisi nykyihminen, joka luo riittävän luottamuksen tavoitella jotakin sellaista, jota ei vielä ole näkyvissä.

Sanonta ”suomalainen ei usko ennen kuin näkee” on toisaalta liiankin paikkansapitävä väite, kun on kysymyk­sessä hengelliset asiat. Toisaalta mekin niin kuin muutkin kansat ponnistelemme jatkuvasti tavoitteissa, joita emme vielä näe.

Kun on kyseessä usko Jumalaan, olemme tekemisissä aina ihmeen kanssa. Jumala on herättänyt aikanaan jokaisen uskovan elämässä tietoisuuden itsestään Pyhän Henkensä voimalla, sanansa kautta.

Jumalan sana on elävä ja voimallinen, mutta vain vastaanotettuamme sen. Jeesus on persoona, eläväksi tullut Jumalan sana. Siksi Joh.1:12 sanookin vakuuttavasti. ”Mutta kaikille, jotka ottivat Hänet vastaan, Hän antaa ja antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi”.

Siksi on myös todella totta sanan ilmaus, joka on kirjoitettu Hebr. 12:2. ”Silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään Jeesukseen. Ja Fil. 1:6 sanoo ”Varmasti luottaen siihen, että Hän joka on alkanut teissä hyvän työn, on sen täyttävä Kristuksen Jeesuksen päivään saakka”. Eli Hänen tulemukseensa saakka. 2 Tess. 1:3. sanoo uskosta. ”Koska teidän uskonne runsaasti kasvaa ja keskinäinen rakkautenne lisääntyy itsekussakin kaikissa teissä”.

Maailma ja oma lihallinen mielemme ja monesti kokemukset elämässä haastavat jatkuvasti meissä olevaa Jumalasta lähtöisin olevaa uskoamme.

Siksi on turvallista lukea 1 Joh. 5:4. ”Sillä kaikki mikä on syntynyt Jumalasta, voittaa maailman ja tämä on se voitto, joka on maailman voittanut, meidän uskomme”.

Siksi on tärkeää muistaa kehoitus Hebr. 12:2. ”Silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään Jeesukseen”. No kuinka se on mahdollista? ”Uskon kautta”, sen uskon, joka on alkuisin Jumalasta.

Häntä kanssasi katsellen Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti