lauantai 17. maaliskuuta 2018

Pääsiäinen

Olemme keväässä ja pääsiäisen ajassa. Tiedotusvälineet ovat kertoneet, että pääsiäinen on ortodoksien suurin juhla. Liekö sitten joulu luterilaisten ja helluntai helluntailaisten.

Kuitenkin ne kaikki kertovat osaltaan Jumalan halusta pelastaa syntiin langennut ihminen ja varustaa hänet voimallaan työtoverikseen. Pääsiäisen sanomaan liittyvät keskeisesti kaksi asiaa, risti ja tyhjä hauta.

Evankeliumit kertovat Johanneksen mukaan19:17, ”Ja kantaen itse omaa ristiään hän meni ulos niin sanotul­le pääkallonpaikalle, jota kutsutaan hebreankielellä Golgataksi”.

Kolme muuta kertovat, että sotilaat pakottivat Simon Kyreneläisen osallistumaan Jeesuksen ristin kantami­seen. Ruoskimisen ja järkyttävän pahoinpitelyn jälkeen Jeesuksella ei ollut mahdollista sitä yksin kantamaan.

Onko tässä myös jotakin esikuvallista, profeetallista, meihin ihmisiin liittyen? Me iloitsemme pelastuksesta, tyhjästä haudasta, pääsiäisen ylösnousemussanomasta. Ja se on aivan oikein. Mutta miten vaikeaa monesti voikaan olla meille Jeesuksen sanat. Matt.10:38. ” Ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei voi olla minulle sovelias”. Ristin ottamisen alkuhan on nöyrtyä syntinsä tunnustaen ja hyljäten vastaanottamaan Jeesus henki­lökohtaisesti Vapahtajakseksemme ja Herraksemme.

Se on ollut ja on edelleenkin monille vaikea päätös. Sielunvihollinen ja oma lihamme tekevät voimak­kaasti vastarintaa. Jatkossakaan se ei ole helppoa. Jokainen rehellinen uskova joutuu sen myöntämään.

Voimme joskus joutua tilanteisiin, jotka Jumalan sallimuksesta asettavat ristin kannettavaksemme, vaikkem­me tahtoisikaan. Simon Kyreneläinen varmaankin kauhistui tilannetta, mutta vaihtoehtoa ei ollut. Ja kuiten­kin hän on ainoa ihminen, joka käytännössä on kantanut Jeesuksen ristiä.

Kunpa mekin voisimme luottaa vaikeina hetkinämme, Jumala tietää kaiken. Nämä asiat ovat Hänen kädes­sään, kenties osallisuutta siitä rististä, jonka Hän on osalleni aivoitellut. Ja Jumalan armosta päästä kokemaan ylösnousemusvoimaa vaikeuksienkin keskellä.

Jeesus kuolemalla kuoleman voitti, toi esille iankaikkisen elämän. Tästä voitosta saamme kertoa ja olla osallisia siitä kuoleman ja ristimme ottamisen kautta.

Siunattua pääsiäistä. Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti