tiistai 20. maaliskuuta 2018

Hänen silmäteränsä

Sak. 2:8.”Sillä joka teihin koskee, se koskee Hänen silmäteräänsä”. Ilmaus koskee Jumalan silmäterää Israelia, juutalaisia, valittua kansaa. On ymmärrettävä, että jumalaton maailma ei välitä varoituksista. Valitettavaa ja vaarallista on, että niin ovat tekemässä myös uskovat, jotka muutoin kunnioittavat Jumalan sanaa. Heillä ajatuksena on lyhyesti se, että Vanhan Testamentin lupaukset eivät enää koskekaan nyky-Israelia, heidän tottelemattomuutensa tähden. Seurakunta nähdään tosi Israelina, joka ne nyt omistaa. Tottelemattomuuden huippuna esitetään Juutalaisten vaatimus, Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Se on myös siemen, josta kumpu­aa se kaksituhatvuotinen vainojen aika, joka huipentui hirvittävään holokaustiin, natsien toimeenpanemaan kansanmurhaan.

Maailmanlaajuinen antisemitismi, juutalaisviha on kasvussa kaikkialla. Se on saamassa jalansijaa myös usko­vien keskuudessa niin sanottuna ”korvausteologiana”. Siinä seurakunta on korvannut Israelin Jumalan siuna­uksien vastaanottajana.

Lopulta suuri kysymys on se, ovatko Juutalaiset ja nyky Israel edelleen Jumalan silmäterä. Mielestäni he ovat sitä ehdottomasti nytkin.

Jumalan sanan ilmoitus, että Hän ei kutsumustaan ja armolahjojaan kadu koskee myös nyky Israelia. Aihe on laaja. Seuraavassa muutamia sanakohtia. Eräs selvin ja mahtavin on Jes. 54:10 ”Sillä vuoret väistykööt ja kuk­kulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra sinun armahtajasi.

Sitten 5 Moos. 4:30-31: ”Kun olet ahdistuksessa ja kaikki tämä kohtaa sinua aikojen lopussa, sinä palajat Herran sinun Jumalasi tykö. Hän ei unohda sinun isiesi kanssa tekemäänsä liittoa, jonka Hän on valal­la heille vahvistanut”. Aika vaikea ajatella seurakunnalle kuuluvaksi lupaukseksi. Lupaus Juutalaisten paluusta. 5 Moos. 30:5: ”Ja Herra sinun Jumalasi tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet”. Lupaus Herran paluusta kansansa pelastajana.

Raamattu Kansalle käännöksen mukaan. 5 Moos 33:26. ”Ei kukaan ole niin kuin Jesurunin Jumala, joka ratsastaa sinun avuksesi taivaasta ylhäisyydessään pilvien päällä. Lähes kirjaimellinen samankaltainen ilmoitus Ilm. kirjan 19:11: kanssa. Sakarja kuvaa Herran tuloa pelastajana kansansa jäännökselle. Sak. 12:10: ”He katsovat minuun, jonka ovat lävistäneet”. Ketkä, ilman muuta Juuta­laiset. Korvausteologian kannattajilta on jäänyt huomiotta Jeesuksen rukous oma kansaansa ajatellen. Luuk. 23:34. ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät”. Tämänkin poikansa rukouksen Jumala on kuullut. Juutalaiset, Israel, on edelleenkin Jumalan silmäterä, silmäterä jonka kautta voimme ymmärtää paremmin maailman nykymenoa ja iloita Jumalan uskollisuudesta.

Jumalan kansaa kanssasi siunaten. Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti