tiistai 20. maaliskuuta 2018

Öljypuristimessa


Matt. 26:39: ”Isäni, jos mahdollista on, niin menköön minulta pois tämä malja, ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä”. Getsemanessa, öljypuristimessa, niin kuin nimi tarkoittaa, käytiin tämä tärkein rukoustaistelu koko luomakuntaa ja ihmiskuntaa ajatellen.

Jeesuksen maailmaan tulosta sanotaan Fil 2:7: ”Hän tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Tuli ihmiseksi, ihmisten kaltaiseksi ja hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen.”

Getsemanessa käy rukoustaistelua Jumalan poika, ihmisenä täydelleen tyhjennettynä jumaluudesta. Hän oli jo kauan ollut tietoinen siitä, mitä varten hän oli maailmaan tullut. Nyt hän oli astumassa siihen Jumalan tahdon öljypuristimeen. Hänen inhimillinen luontonsa oli syvästi järkyttynyt ja kauhistunut tulevasta.

Taistelu oli todellinen, tuska oli todellinen, pyyntö: jos mahdollista, niin menköön minulta pois tämä malja, oli sekin todellinen. Ei tässä ole merkkiäkään levollisesta uhrautumisesta tai niin kuin joskus kuulee, tilanteen yläpuolelle pääsemisestä.

Ei, vaan tässä taistelee tosi ihminen Jeesus Kristus, jonka inhimillinen tunnemaailma oli järkyttävässä taiste­lussa tiedossa olevan kauhean kärsimyksen ja oman tahdon välillä. Hetkeä aiemmin hän oli siunannut viinin ja leivän merkiksi ja sen muistoksi, mihin hän oli pian joutumassa. Nyt hän oli tuossa öljypuristimessa, jossa taivaan vehnänjyvä murskataan ikuisen elämän leiväksi ja viiniksi kaikkien niiden edestä, jotka uskoen hä­neen turvaavat.

Jeesus on ihana esikuva tässäkin meille kaikille, jotka uskomme Häneen. Hän sanoi Matt.26:41: ” Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Henki tosin on altis, mutta liha on heikko.” Tämä on tosiasia kohdal­lamme, Jumalan uudestisynnyttämä henki on altis, halukas tekemään Jumalan tahdon, mutta lihamme ja sen mieli on usein toinen.

Siksi on rukoiltava, taistelussa ollessamme, että valintojamme ja tahtoamme ohjaisi Jumala ja Hänen tah­tonsa. Siksi ei ole uskon puutetta ,jos taisteluissamme jätämme asiamme Jumalalle sanoen sydämissämme: Herra, tapahtukoon sinun tahtosi. Silloin meitä kannattavat iankaikkiset käsivarret, eivät omamme.

Niiden varaan sinua siunaten Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti