lauantai 17. maaliskuuta 2018

Usko

Joitakin ajatuksia uskosta. Heb. 11.1. ”Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy”. Tämä jae lienee lyhin ja tiivistetyin Raamatun sana liittyen todelliseen Jumalan vai­kuttamaan uskoon. Ilmaus ”uskon kautta ” esiintyy tuossa uskon luvussa 18 kertaa. Saman luvun jae 6 sanoo ”Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen” Kenelle, aviopuolisolle, työnantajalle, naapurille, ei, vaikka usko voinee olla avuksi otollisuuteemme heillekin. On kyseessä otollisuutemme Jumalalle.

Jumalan kärsivällisyydestä, vanhurskaudesta ja uskosta puhuu Room. 3: 26 . ”Jumalallisessa kärsivällisyydes­sään osoittaakseen vanhurskauttaan nykyajassa, sitä ,että Hän itse on vanhurskas ja vanhurskauttaa sen jolla on usko Jeesukseen, vanhurskauttaa eli julistaa syyttömäksi sen, joka uskoo Jeesukseen. Tämä usko ei ole vain evankeliumin sanoman Jeesuksesta totena pitämistä. Se on enemmän. Se on ojentautumista. Se on Jeesuksen vastaanottamista Häneen uskoen niinkuin 1 Joh. 1:12 sanoo ”Mutta kaikille, jotka ottivat ja ottavat Hänet, Jeesuksen, vastaan, hän, Jeesus, antaa voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat Hänen nimeensä.

Edelliset jakeet ovat puhuneet uskosta, niin seuraavakin, mutta lisää mukaan tärkeän totuuden, Jumalan ar­mon. Ef 2:8. ”Ja armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta, se on Jumalan lahja”.

Vain Jumala on täydellinen myös armossaan. Meidän pelastumisemme vanhurskautemme osallisuuteen perustuu täydellisesti Jumalan armoon. Hän on myös ainoa, jolla on oikeus armahtaa, ilman mitään velvolli­suutta olla armollinen. Jumalan armo on suunnaton, suurempi kuin valtameret. Sen liikkeelle saattava voima, katalyytti, on Hänen rakkautensa. Niinkuin 1 Joh 4:16 sanoo ”Jumala on rakkaus”, on totta, mitä Gal. 3:11 sanoo ”Vanhurskas on elävä uskosta”. Uskon kautta on tehty ja tehdään suuria asioita. Niin myös Jeesuksen sanat Mark. 9:23 ”Jos voit ,kaikki on mahdollista sille, joka uskoo. Vaude, mahtavaa!

Silti on muistettava, että usko on vain kanava, uoma, se ei ole lähde. Emme saa korottaa sitä kaiken sen siuna­uksen ja alkulähteen yli, joka on yksin Jumalan armossa. Älkäämme tehkö uskostamme Kristusta. Me löy­dämme elämän, kun silmämme on luotu Jeesukseen Heb 12:2, emme omaan uskoomme luottaen. On totta, että kaikki tulee meille mahdolliseksi uskon kautta, mutta voima siihen ei ole uskossamme, vaan Jumalassa, johon uskomme perustuu ja joka sen armossaan vaikuttaa ja tuo esiin tahtonsa, armonsa mukaan. Niinkuin heikko ja vapiseva käsi, niin heikko sinapinsiemenuskokin voi vastaanottaa suurenmoisia lahjoja, sillä hän on edelleen rikas antaja.

Näin uskon, siunaten Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti