lauantai 17. maaliskuuta 2018

Armo


Maailman ihmeellisin ja tärkein asia on armo. Ja tarkemmin Jumalan armo. Voidaan myös sanoa, että Jumala on myös ainoa, jolla ei ole mitään ulkoista syytä olla armollinen. Läpi raamatun on armo keskeinen käsite.VT:ssä se perustui lakiliittoon. Se oli siis liittoarmoa. Samoin UT:ssa on perustana liitto, uusi liitto, jonka Jumala asetti Golgatalla. Sen tähden myös Jeesus viimeisellä aterialla siunatessaan viinin esikuvana sovinto­verestään ristillä sanoi Lk.22.20. ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka teidän edestänne vuodate­taan”.

Näin jokainen Jeesukseen uskova ehtoollisella ollessaan nauttii leivän ja viinin merkkinä osallisuudestaan tähän uuteen liittoon.

Mutta vaikka armo on aivan keskeinen asia Jumalan sanassa, sen oikea ymmärtäminen ja sen voimasta elämi­nen tuntuu kovin vaikealta. Se johtunee meidän langenneesta tilastamme. Paavali kirjoittaa tästä,

Rm. 7:14 ”Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen, mutta minä olen lihallinen, myyty synnin alaisuuteen”. Tätä kauppaa ei ole peruttu, se on yhä voimassa, myös uskovan, ”parhaankin” osalla. Voimme kuvitella muu­ta, mutta tämä tosiasia ei muutu. Lakiliitto perustui kuuliaisuuteen, ihmisen puolelta tapahtuvaan toimintaan.

Uusi liitto perustuu yksin uskoon. Yksin Jumalan armoon Kristuksessa, jopa niin, että kaikki parhaatkin tekomme sen ansaitsemiseksi tai ylläpitämiseksi ovat Jumalalle kuin ”saastaiset vaaterievut”. VT:n armoistuin oli kaksi ja puoli kyynärää pitkä, puolitoista kyynärää leveä kultainen ja kultaisten enkelien peittämä arkku. UT:n armoistuin on Jeesuksen veren peittämä rosoinen risti. Ei mikään muu. Älkäämme unohtako tätä. Jo­kainen meistä on edelleen heikko, lankeileva vielä uskovanakin. Vakavin lankeemus on langeta pois armosta, niinkuin Gal. 5:4 sanookin. Armo on myös ainoa, joka kasvattaa meitä uskovina. Jumalan tahdon mukaan se riisuu meiltä kaiken oman ansion ja pudottaa syyttävät kivet käsistämme.

Kun ajattelen omaa tehtävääni ja mitä toivoisin kaikkein eniten, niin toivon, että voisin palveluni ja todistus­ten kautta tuoda kirkkaammin esille Jumalan armoa Kristuksessa. Totuudellista armoa ja armollista totuutta.

Sinua siunaten, armoon turvaten Veikko Siekkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti